MORAVSKÉ DNY HYGIENY VÝŽIVY - Prezentace
Čtvrtek 12.5. 2022
Tematický okruh: Evropské a národní strategie a akční plány s dopadem na bezpečnost potravin
10:00 20 let obecného potravinového práva a EFSA
Ing. Jitka Götzová 4)
10:15 Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030, akční plán
Ing. Petr Beneš 4)
10:30 Akční plán Strategie bezpečnosti potravin a výživa 2030, část Výživa
prof. MVDr. Jiří Ruprich, CSc. 1)
10:45 Evropské strategie k Zelené dohodě - výzvy a rizika pro bezpečnost materiálů pro styk s potravinami
Ing. Jitka Sosnovcová 1)
11:00 Cirkulární Česko 2040 Národní strategie k oběhovému hospodářství a její dopady
MUDr. Magdaléna Zimová, CSc. 1)
11:15 Náhrada nebezpečných látek z hlediska vlivu na zdraví – zaměřeno na přípravky na ochranu rostlin
MUDr. Miroslava Hornychová, CSc. 1)
11:30 Aktivity Informačního centra bezpečnosti potravin
Ing. Ondřej Horák 4)
Tematický okruh: Výživa a zdraví
13:00 Problematika soli ve výživě a potravinách - přehled aktivit
RNDr. Irena Řehůřková, Ph. D. 1)
13:15 Vývoj alimentárních nákaz v České republice za posledních 5 let
MUDr. Michaela Špačková, Ph. D. 1)
13:30 Monitoring dietární expozice: NUTRIMON – přívod minerálních látek v populaci
Mgr. Marcela Dofková 1)
13:45 Veřejné zdraví – primordiální prevence, principy chronických zánětů nízkého stupně
prof. MVDr. Jiří Ruprich, CSc. 1)
14:00 Hmyz jako potravina a krmivo
MVDr. Lenka Sedláčková 5)
14:15 Odpady z veřejného stravování
MVDr. Lenka Sedláčková 5)
15:00 Pilotní studie výskytu PFAS v pitných vodách
MUDr. Hana Jeligová1), MUDr. František Kožíšek, CSc. 1), Ing. Lenka Mayerová, Ph. D. 1),
Ing. Filip Kotal, Ph. D. 1), prof. Ing. Jana Pulkrabová, Ph. D. 2), Ing. Darina Dvořáková, Ph. D.2)
15:15 Nutriční značení
Ing. Martin Štěpánek 4)
15:30 Novel Foods
Ing. Alena Světlíková 4)
15:45 Nákazová situace v České republice a Evropě
MVDr. Katarína Juhásová 5)
Pátek 13.5. 2022
Tematický okruh: Materiály a předměty určené pro styk s potravinami
9:00 Problematika bambusových a jiných organických vláken přidávaných do plastů pro styk s potravinami
Ing. Jitka Sosnovcová 1)
9:15 SZD plastových výrobků s přídavkem bambusových vláken a součinnost s Celní správou
Ing. Pavel Zikl 9)
9:30 Sledování migrace styrénu z potravinářských obalů
Ing. Kristýna Hanušová, Ph. D. 1), Ing. Jitka Sosnovcová 1)
9:45 Studie přítomnosti kontaminantů z potravinářských obalů v potravinách
Ing. Adam Vavrouš, Ph. D. 1), Ing. Jitka Sosnovcová 1)
10:00 Výsledky úředních kontrol na základě doporučení EK č. 2019/794 v ČR
Ing. Jitka Sosnovcová 1), Ing. Silvie Slavíková 3)
10:15 Alergeny v potravinářském průmyslu
Ing. Simona Mrkvicová 6)
10:30 Kontrola internetového prodeje potravin
Mgr. Martin Hedeja 6)
Tematický okruh: Výživa a zdraví dětské populace
11:15 Projekt "Máme to na talíři a není nám to jedno"
Mgr. Alexandra Košťálová 1)
11:30 Zkušenosti z okamžitého měření soli v polévkách připravených ve školních jídelnách
Mgr. Ivana Lukašíková 7)
11:45 Jód a zdraví v Česku
MUDr. Marie Nejedlá a kolektiv 1)
12:00 "Jíme zdravě, pestře, hravě"
Mgr. Dana Strnisková, Ph. D. 8)